Na masę sernikową:
250 g serka mascarpone,
150 ml śmietanki 30%,
sok z jednej dużej pomarańczy,
płaska łyżka cukru pudru,
ok 2 g żelatyny,
2 łyżki syropu fiołkowego,
garść świeżych fiołków
Sernik na zimno z mascarpone, pomarańczy, z nutką fiołków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagnieść, wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Schłodzonym ciastem wylepić formę,następnie nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach ( podczas pieczenia nie wybrzuszy się) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 - 20 minut.
Przygotować masę sernikową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Serek mascarpone rozetrzeć w makutrze stopniowo dodając sok z pomarańczy i cukier puder. Następnie za pomocą miksera masę połączyć ze śmietanką kremówką. Miksować do czasu, aż masa stanie się puszysta. Dodać przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksować. Masę wyłożyć na zimne ciasto i polać syropem ( ja za pomocą patyczka zrobiłam delikatne "esy floresy". Udekorować fiołkami. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Komentarze