Sernik na zimno z dominującym ostatnio w mojej kuchni, porzeczkoagrestem i odrobiną jagód, dla przełamania kwaśności pierwszego owocu i uzyskania lepszego koloru :)
Dla 8 osób
Składniki:
Składniki na spód:
200 g maślanych herbatników
80 g masła
Składniki na masę:
850 g twarogu (z wiaderka)
1,5 łyżki soku z limonki
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
200 g cukru
2,5 łyżki żelatyny
250 - 300 g porzeczkoagrestu
50-100 g jagód
Sernik na zimno z porzeczkoagrestem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić, odstawić. Herbatniki bardzo drobno rozkruszyć (ja to robię za pomocą wałka kuchennego), dodać przygotowane wcześniej roztopione masło i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasteczka i włożyć do lodówki.
2.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawić. Ser zmiksować z sokiem z cytryny, jogurtem i cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę, nie przerywając miksowania.
3.Odszypułkowany porzeczkoagrest i jagody rozdrobnić blenderem.
4.Masę serowa podzielić na dwie części - mniejszą i większą (1/3 i 2/3). Do większej części dodać zmiksowane wcześniej owoce, wymieszać.
5.Na spód tortownicy najpierw wylać jasną masę, następnie owocową. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)
Komentarze