Sernik o smaku malinowo-pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.Dodaj połowę cukru, cukier waniliowy, kakao, jajko, żółtko i masło. Szybko zagnieść ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i i włóż do lodówki na 30 minut.
2.Tortownicę o śr.26 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.7/8 schłodzonego ciasta rozwałkuj na placek, wylep nim spód i brzegi tortownicy. Resztę ciasta cienko rozwałkuj i foremką powycinaj z niego kilka dużych kwiatków.
3.Tortownicę wylepioną ciastem oraz kwiatki włóż do lodówki. Utrzyj pozostałe 5 jajek z z resztą cukru i drugim cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj serek, sok cytrynowy i dobrze wymieszaj.
4.Masę serową rozdziel. Do jednej części dodaj syrop malinowy i i proszek budyniowy o smaku malinowym. Drugą część wymieszaj z syropem pomarańczowym.
5.Na spodzie ciasta rozsmaruj masę malinową. Podpiecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. Następnie wyłóż na nią masę pomarańczową, wygładż i piecz 30minut w tej samej temperaturze. 15 minut przed końcem pieczenia na środku ułóż kwiatki. Wystudz, przed podaniem pokrój.
Porady
Zamiast serka waniliowego warto dać twaróg dwukrotnie mielony. Sernik będzie jeszcze smaczniejszy i wyższy.
Komentarze