Cudownie połączenie wanilii i białej czekolady.Kremowy,delikatny i pachnący wanilią...
Składniki:
Spód:
300 g ciastek degistive
3 łyżeczki ciemnego kakao
60 g masła
Masa serowa:
1 kg gotowego sera na sernik
200 g cukru
3 łyżki mąki
2,5 łyżki budyniu śmietankowego
3 jajka
200 g gęstej śmietany 18%
2 laski wanilii
Dodatkowo:
2 tabliczki czekolady białej
Sernik waniliowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Ciastka kruszymy w blenderze,dodajemy kakao i roztopione masło.Dokładnie wszystko mieszamy do uzyskania "mokrego piasku".Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.Masę przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dociskając do spodu.
2.Masa serowa:
Do sera dodajemy cukier i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach,aż cukier się rozpuści.Dodajemy mąkę i budyń.Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy.Na sam koniec dodajemy śmietanę i ziarna wanilii.Mieszamy,aż wszystkie składniki połączą się.Masę przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C.Sernik przykrywamy folia aluminiową,ponieważ po upieczeniu wierzch sernika powinien pozostać biały.
3.Pieczemy w tej temperaturze 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy przez 50-60 minut.Po upływie czasu pieczenia wyłączamy gaz i uchylamy drzwi piekarnika do połowy.Pozostawiamy tak sernik do ostygnięcia na około 20-30 minut.Następnie wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch sernika.
Komentarze