Tym razem maślane kruche ciasto połączyłam z wiśniami i kremową śmietankową masą serową. Idealne połączenie smaków dzięki sosowi z truskawek. Spróbujcie, to jeden z moich lepszych przepisów.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
ciasto:
2 1/2 szklanki mąki krupczatki (400 g)
200 g masła
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 12/18 % tł.
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
ewentualnie wanilia w ulubionej formie
Ser:
1 kg twarogu sernikowego
100 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
40 g budyniu waniliowego lub (40 g skrobi ziemniaczanej)
5 jajek
2 białka
szczypta soli
400 g wiśni
Sos truskawkowy:
750 g truskawek
250 g cukru
odrobina cukru waniliowego lub świeżej bazylii
Sernik wiśniowy z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam dużych jajek, w przypadku średnich ilość zwiększyć o 1-2.
Poza sezonem można użyć owoców mrożonych (wcześniej należy je rozmrozić).
2.Sos:
Truskawki myjemy, oczyszczamy, większe kroimy na połowy.
Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie gotujemy, mieszając na dużym ogniu tak, aby sos odparował o około 1/3.
Odstawiamy do wystudzenia.
Warto dodać do niego aromat – kilka listków świeżej bazylii lub 1/2 laski wanilii.
W lodówce może stać nawet tydzień lub dwa.
3.Ciasto:
Mieszamy sypkie składniki. Dodajemy posiekane masło, rozkruszamy w dłoniach, gdy się połączy wbijamy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki.
Wiśnie myjemy i drylujemy.
4.Masa Serowa:
Masło ubijamy na puszystą piankę.
Żółtka oddzielamy od białek w 4 jajkach. Wszystkie 6 białek wstawiamy do lodówki.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę, jeśli są w temp. pokojowej, dzieje się to szybko.
Przelewamy cieniutkim strumieniem do masła. Nie przerywając miksowania.
Gdy się połączą, dodajemy budyń.
Ser mieszamy z masą w 2-3 turach, stopniowo, miksując na małych obrotach miksera.
Wbijamy jajo – wpływa to na wilgotność sernika – i mieszamy.
5.Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, na drubość 4 – 5 mm.
2/3 ciasta układamy na dnie formy ( ok. 25 x 35 cm ) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Z reszty formujemy paseczki, którymi udekorujemy wierzch sernika.
Włączamy też piekarnik, 160 stopni, bez termoobiegu.
Białka ubijamy ze szczyptą soli ( lub sokiem z cytryny) na sztywno.
Delikatnie łączymy z serem.
Połowę masy serowej wylewamy na ciasto, na nim układamy wiśnie, zalewamy resztą ciasta.
Na wierzchu układamy kratkę z ciasta.
6.Pieczemy 45 minut.
Po tym czasie wyłączamy piec, zostawiamy w nim sernik na 20 minut, następnie wyciągamy go z piekarnika.
Studzimy.
Zimny przechowujemy w lodówce. Najlepszy jest w drugim dniu po upieczeniu.
Komentarze