Sernik na zimno z truskawkami zrobiony na spodzie z ciasteczek amaretti, to wyjątkowo udane połączenie smaków.
Składniki:
SKŁADNIKI NA SPÓD:
ciasteczka amaretti -150 g
migdały mielone - 70 g
masło – 45 g
SKŁADNIKI NA MASĘ TRUSKAWKOWĄ:
truskawki – 800 g
ser mascarpone - 200 g
śmietana 30% - 300 g
cukier puder – 5 łyżek
sok z cytryny - 2 łyżki
żelatyna – 3 łyżki
woda – 1/4 szk.
PONADTO:
śmietana 30% - 100 ml
cukier puder – 1 łyżeczka
kilka truskawek do dekoracji
garść borówek amerykańskich do dekoracji
kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Sernik truskawkowy z migdałowym spodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: wszystkie składniki przełożyć do pojemnika rozdrabniacza i dokładnie zmiksować. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na jej dnie umieścić powstałą masę z ciasteczek, dokładnie wylepić nią dno i wyrównać. Na czas przygotowywania masy truskawkowej tortownicę wstawić do lodówki.
2.MASA TRUSKAWKOWA: żelatynę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody. Pół kilograma truskawek przełożyć do dużej miski, a pozostałe 300 g pokroić na małe kawałki. Do miski z truskawkami w całości dodać: serek mascarpone, śmietanę kremówkę, sok z cytryny, cukier i wszystko starannie zmiksować blenderem.
3.Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki truskawkowej masy, wymieszać, całość wlać do miski ze zmiksowanymi truskawkami i jeszcze raz zmiksować blenderem. Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na migdałowy spód i tortownicę wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
4.DEKORACJA: na chwilę przed podaniem sernik należy wyjąć z lodówki. Mocno schłodzone 100 ml śmietany ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Ubitą śmietaną, owocami i listkami mięty udekorować sernik.
Komentarze