Sernik z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i miesimy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia bądź wysmarowana tłuszczem.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.
2.Ser mielimy przez maszynkę bądź miksujemy. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy zmielony ser, mleko, olej, budyń i proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy. Ser wykładamy na ciasto.
3.Pieczemy około 50-60minut w temp. 180 stopni.
4.Masa: masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, dodajemy śmietanę i olejek śmietankowy. Utartą masę rozsmarowujemy na wystudzony ser.
5.Banany obieramy, kroimy na plasterki i układamy na masie.
6.Banany zalewamy tężejącą galaretką cytrynową i dajemy na około 2-3 godziny do lodówki.
Komentarze