Sernik z bezą na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasteczkowy spód: herbatniki kruszymy, np. blenderem, dodajemy do nich kakao i masło, mieszamy dokładnie. Tortownicę o wymiarach 28 cm smarujemy masłem, boki też, wykładamy masą ciasteczkową, ugniatamy równomiernie, podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, schładzamy.
2. Ser miksujemy z resztą składników, ja wszystko na raz wymieszałam, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Masę serową wylewamy na schłodzony kakaowy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 60 minut, wierzch ma być zarumieniony.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę z solą, następnie dodajemy cukier puder i miksujemy przez chwilkę. Kiedy ciasto na się zarumieni(po około 50, 60 minutach), wtedy otwieramy piekarnik, smarujemy powierzchnię bezą i znów wkładamy je na 15-20 minut do piekarnika (ja nakładałam bezę wcale nie wyjmując ciasta z piekarnika). Beza ma byc przypieczona na złoto, a środku biała. Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy przy uchylonych leciutko drzwiczkach. W trakcie pieczenia, ciasto nam urosnie, ale potem lekko opadnie, jeśli damy ciastu czas na powolne oswojenie sie z niższą temperaturą opadnie nam bardzo równomiernie.
Komentarze