Sernik z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę o wymiarach 30-40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Z podanych składnikow zagniesc kruche ciasto i podzielic na 2 cześci, schłodzic w lodówce.
2.Przygotowac masę serową.
Oddzielić bialka od żółtek. Margarynę utrzec z zółtkami i cukrem. Dodawać po łyżce sera ciagle ucierając.Do gotowej masy wsypać budyń i znowu utrzec
3.Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni C.
4.Ubić na sztywno bialka z odrobiną soli, dodając dodatkowe 3, ktore zostaly z kruchego ciasta. Do masy serowej dodawać ubitą pianę, delikatnie mieszać wtłaczając powierze, aby masa serowa była puszysta.
5.Wyjąć jedną część ciasta i zetrzeć na blaszkę na tarce, na grubych oczkach. Lekko docisnąć. Rozprowadzic cieńką warstwe marmolady porzeczkowej, lub posypać owocami czarnej porzeczki. Na owoce wykładamy masę serową. Na wierzch zcieramy na tarce drugą część schłodzonego ciasta. Pieczemy ok 45-60 min . Po ostudzeniu mozemy polać polewą czekoladową lub posypać pudrem. Smacznego :)
Porady
Sernik najlepiej smakuje schłodzony kilka godzin w lodówce, jest mokry i puszysty
Komentarze