Sernik z czekoladową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD :
Składniki na spód umieścić w misce i połączyć składniki mikserem.
Potem wyjąć ciasto na blat, zagnieść je i wylepić ciastem formę o wymiarach 21 x 25 cm ( mierząc dno blaszki ) wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch posypać bułką tartą.
2.
MASA SEROWA :
Białka oddzielić od żółtek.
Do żółtek wsypać cukier, dodać syrop trzcinowy i ubić na puszystą masę.
Następnie dodać jogurt a potem serek i budyń.
Na koniec ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli.
Do masy serowej dać trochę piany, delikatnie wymieszać, następnie dodać resztę piany i zetrzeć na tarce czekoladę.
Masę serową wymieszać i wylać na spód.
3.Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec sernik około 70 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Zimny wstawić do lodówki na kilka godzin.
4.Śmietanę utrzeć z cukrem pudrem i polać lukrem sernik.
Na koniec na sernik zetrzeć na tarce czekoladę.
Komentarze