Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 g mielonego sera
5 jajek
1 szkl cukru pudru
1 op cukru wanilinowego
1/2 kostki margaryny
2 łyżki mąki ziemniacznej
Sernik z czekoladą na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Dodać cukier i dalej ubijać na gładką masę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać, aż masa zwiększ swoją objętość.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodać do mas jajecznej i delikatnie mieszać drewnianą łyżką.
3.Ciasto wylać do formy o wymiarach 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 25 minut
4.Masa serowa:
Oddzielamy żółtka od jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
5.Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać ser i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać pianę z białek.
Całość delikatnie wymieszać drewniana łyżką i podzielić na 2 części.
6.Polewa:
Do rondla przełożyć margarynę, cukier, śmietanę, kakao. Wszystko razem wymieszać i zagotować.
Całość ostudzić
7.Układanie ciasta:
Biszkopt przekroić na 2 części.
Jedną część biszkoptu przełożyć do formy, polać 1/3 polewy, wyłożyć na to jedną część masy serowej, ułożyć na to drugą część biszkoptu, polać 1/3 polewy i nałożyć drugą część masy serowej.
8.Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut.Studzimy
9.Upieczony i ostudzony sernik polewamy pozostałą częścią polewy
Komentarze