Na blaty miodowe:
4 szklanki mąki
szklanka cukru pudru
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
250g masła
150g miodu sztucznego lub naturalnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na masę serową:
1 kg zmielonego twarogu
4 jajka
opakowanie budyniu śmietankowego
pół szklanki mleka
200g masła lub margaryny
szklanka cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Na polewę:
150g ciemnej czekolady
2 łyżki miękkiego masła
wiórki kokosowe do dekoracji
Sernik z gotowanego sera na plackach miodowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Blaty miodowe: masło roztapiamy z miodem, odstawiamy do ostudzenia a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23X30cm), najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto źle się przenosi. Każdy placek pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Placki odstawiamy do ostudzenia.
Masa serowa: budyń rozpuszczamy w mleku (pół szklanki). Ser łączymy z jajkami, cukrami, rozpuszczonym budyniem i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników). Masło roztapiamy w większym rondelku, dodajmy zmiksowane składniki i cały czas mieszając (masa łatwo się przypala!) zagotowujemy masę. Od tego momentu gotujemy 10 minut na średniej mocy palnika (cały czas mieszając). Gotową masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jeden blat ciasta miodowego wkładamy na dno formy. Gdy masa serowa jest jeszcze ciepła, ale już nieco gęstsza wylewamy połowę na blat, rozprowadzamy równomiernie. Kładziemy drugi blat, lekko dociskamy i wylewamy resztę masy. Układamy trzeci blat.
Polewa: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy z kąpieli wodnej z masłem. Polewą smarujemy wierzch ciasta, dekorujemy wiórkami.
Gdy masa i polewa przestygną, ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.
Komentarze