SERNIK Z LEMON CURD

0 (0 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Puszysty, kremowy sernik z warstwą aksamitnego kremu cytrynowego, czyli idealne połączenie smaków, które pasuje zarówno do popołudniowej kawy jak i niedzielnego deseru.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na dwa małe serniki (tortownice o średnicy 17 cm)

    Spód:
    350 g ciastek owsianych
    130 g masła rozpuszczonego

    Serowa masa:
    1 kg sera twarogowego
    100 g cukru pudru (np. trzcinowego)
    4 jajka
    skórka otarta z jednej cytryny
    170 ml śmietany kremówki

    Lemon curd:
    2 jajka
    2 żółtka
    160 g cukru
    80 g masła
    skórka i sok z 3 cytryn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone ciastka połączyć z rozpuszczonym masłem. Wymieszać dokładnie. Wyłożyć nimi spód i brzegi tortownic (spód wyłożyć papierem do pieczenia). Blaszki włożyć do lodówki.
  • 2. Ser wymieszać mikserem z cukrem pudrem, dodawać po kolei jajka i dokładnie wymieszać.
  • 3. Dodać śmietanę kremówkę i skórkę z cytryny, wymieszać.
  • 4. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
  • 5. Sernik piec w temperaturze 150 stopni około 50 – 60 minut.
  • 6. Upieczony sernik schłodzić w lodówce.
  • 7. Przygotować lemon curd – w garnku wymieszać jajka i żółtka z cukrem, podgrzać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  • 8. Dodać masło i sok oraz skórkę z cytryn.
  • 9. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż krem się zagotuje i będzie jednolity i gładki. Krem przelać do słoiczka.
  • 10. Wystudzony lemon curd wylać na schłodzony sernik i schłodzić jeszcze kilka godzin w lodówce.

Porady

Schłodzony sernik podawaj z filiżanką ulubionej kawy i kleksem kremu cytrynowego. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować