Sernik z mandarynkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg ucieramy z margaryną. Żółtka ubijamy z 1/2 szklanką cukru.
Dodajemy do masy serowej, ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę
ziemniaczaną, budyń, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i rodzynki.
Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec
ubijania dosypujemy drugą połowę cukru. Pianę łączymy z masą
serową. Dokładnie mieszamy np. drewnianą łyżką. Blachę o wym. 35 cm
x 24 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Rozrzucamy
ciasteczka i wlewamy ciasto. Sernik wkładamy do gorącego piekarnika.
Pieczemy na złoty kolor w temp. 175 st. - 190 st. około 60 minut.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem i układamy odsączone z zalewy
mandarynki. Zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną w/g przepisu na
opakowaniu.
Komentarze