Sernik z migdałami

0 (0 ocen)

Dodatek migdałów sprawia, że sernik jest bardzo sycący.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    1 jajko
    100 g masła
    100 g cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli

    Masa serowa:
    125 g masła
    250 g cukru
    4 jajka
    50 g mąki
    1 budyń
    1000 g sera
    3-5 łyżek mleka
    60 g mielonych migdałów
    80 g rodzynek
    tłuszcz do formy

Sernik z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiewamy na stolnicę , robimy zagłębienie i wbijamy jajko. Dodajemy posiekane masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • 2. Na masę serową ucieramy miękkie masło z cukrem i jajkami, po czym dodajemy mąkę i proszek budyniowy oraz ser. Dokładnie łączymy składniki i jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka. Na koniec wsypujemy migdały i rodzynki.
  • 3. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i wylepiamy ciastem, formując 2 cm brzegi. Następnie wykładamy masę serową. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy