Ciasto kruche:
20 dag mąki
12,5 dag masła
5 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
8 jajek
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
20 dag cukru kryształu
15 dag masła lub margaryny
300 ml śmietany kremówki
sok z 1/2 cytryny
Sernik z migdałową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Mąkę przesiąć, wysiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść szybko ciasto i wstawićdo lodówki na 30 minut aby ciasto się schłodziło. Rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem. Podpiec 10 min. w 170 stopniach.
2.Masa serowa:Masło roztopić, wystudzić. Zółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po łyżce sera i masła. Kremówkę ubić z 1 łyżką cukru, dodać do masy delikatnie mieszając.Ubić białka na sztywną pianę dodać do masy serowej,Wyłożyć na podpieczony spód. Piec ok. 60 min w temperaturze 170 stopni.
3.Beza migdałowa: Na ok 20 minut przed końcem pieczenia, ubić pianę z białekoraz cukru dodać mielone migdały i wyłożyć na sernik, wstawić z powrotem do piekarnika.po upieczeniu, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do powolnego wystygnięcia,
Porady
Masy serowej jest dosyc dużo polecam dużą blachę o wysokich brzegach.
Komentarze