SERNIK Z MIGDAŁOWĄ BEZĄ

0 (0 ocen)

Lekki, puszysty serniczek polecam:)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    20 dag mąki
    12,5 dag masła
    5 dag cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 żółtko

    Masa serowa:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    8 jajek
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    20 dag cukru kryształu
    15 dag masła lub margaryny
    300 ml śmietany kremówki
    sok z 1/2 cytryny

    Beza migdałowa:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    10 dag mieloych migdałów

    Forma: 25/ 35 cm

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z migdałową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiąć, wysiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść szybko ciasto i wstawićdo lodówki na 30 minut aby ciasto się schłodziło. Rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem. Podpiec 10 min. w 170 stopniach.
  • 2. Masa serowa:Masło roztopić, wystudzić. Zółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po łyżce sera i masła. Kremówkę ubić z 1 łyżką cukru, dodać do masy delikatnie mieszając.Ubić białka na sztywną pianę dodać do masy serowej,Wyłożyć na podpieczony spód. Piec ok. 60 min w temperaturze 170 stopni.
  • 3. Beza migdałowa: Na ok 20 minut przed końcem pieczenia, ubić pianę z białekoraz cukru dodać mielone migdały i wyłożyć na sernik, wstawić z powrotem do piekarnika.po upieczeniu, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do powolnego wystygnięcia,

Porady

Masy serowej jest dosyc dużo polecam dużą blachę o wysokich brzegach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować