Pyszny i bardzo prosty wykonaniu sernik. Moja rodzina go uwielbia
Składniki:
Na ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 kostka masła lub margaryny 200g
1 szklanka cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
1 kostka masła (200g)
6 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
szczypta soli
200 g pierników w czekoladzie
Dodatkowo:
1 laska białej czekolady
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia blachy
forma do pieczenia o wymiarach 30cmX30 cm
Sernik z piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, masło oraz żółtka. Wyrobić elastyczne ciasto, włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
2.W tym czasie zrobić masę serową: Żółtka oddzielić od białek. Miękką kostkę masła utrzeć z żółtkami oraz cukrem aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodawać po łyżce sera do masy jajecznej nie przerywając ucierania,dodać budynie i dokładnie wymieszać z masą serową. Białka ze szczyptą soli ubić na lśniąca pianę. Pianę z białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
3.Ciasto podzielić na dwie części. Formę do pieczenia wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Pierwszą część ciasta potrzeć na tarce o grubych oczkach, wylać połowę masy serowej, poukładać pierniki w czekoladzie. Na pierniki wylać resztę masy serowej i zetrzeć drugą część ciasta.
4.Sernik piec ok 60 min w temp. 180*C. Po wystudzeniu sernik posypać startą białą czekoladą. Smacznego!
Komentarze