*6 jajek
*300 g cukru pudru
*1 kg sera na sernik
*125 g stopionego masła
*2 łyżki mąki krupczatki
*250 g pierników w czekoladzie
*masło i bułka tarta do tortownicy
*1 budyń o smaku śmietankowym bez cukru
Polewa:
1 mleczna czekolada( rozpuścić w kąpieli wodnej lub na malutkim gazie z dodatkiem łyżki wody)
Sernik z piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać ser.
Do utartej masy serowej dodać masło, Budyń (proszek), krupczatkę i pianę z białek.
Delikatnie połączyć.
Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Wyłożyć połowę masy, rozłożyć pierniki i pozostałą masę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec 50-60 minut.
Komentarze