Sernik z piernikami i czekoladowymi kropkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki drobno zmiksować w blenderze dodać roztopioną margarynę,kakao i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę z herbatników na dno tortownicy o średnicy 28 cm ugnieść i wyrównać powierzchnię. Masa serowa ; Twaróg zmielić dwukrotnie dodać cukier,esencję waniliową ,żółtka,śmietanę i wymieszać.Białka ubić na sztywno i za pomocą drewnianej łyżki wmieszać delikatnie do masy serowej.Odłożyć 1 szklankę masy serowej. Połowę masy serowej wyłożyć na spodzie z herbatników,ułożyć gęsto pierniki i rozłożyć resztę masy serowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić dodać do odłożonego sera i wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i lekko zatapiając końcówkę w masie serowej wyciskamy czekoladowe kropki.Tortownicę szczelnie owinąć od dołu folią aluminiową i umieścić na blasze na którą nalewamy na 2/3 wysokości wodę. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st z termoobiegiem na 60 min.Piekarnik wyłączyć a sernik zostawić w piekarniku do wystudzenia.
Polewa czekoladowa Wodę,mleko,kakao,cukier puder umieścić w garnuszku i mieszając podgrzać w kąpieli wodnej do około 70 st stopni C.Na koniec dodać namoczoną i rozpuszczona żelatynę w 10 ml wody.Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.Zimną i lekko tężejącą polewą polać sernik i udekorować cukrem perlistym.
Komentarze