Delikatny, słodki rozpływający się w ustach sernik z pianką i kropelkami rosy prezentuje się efektownie i smakuje wybornie. Goście zawsze się nim zachwycają. Polecam.
Składniki:
SPÓD:
- 2 paczki herbatników
MASA SEROWA:
- 1,5 kg sera twarogowego
- 4 jajka
- 12 żółtek
- 3 szklanki cukru
- 3 cukry waniliowe
- 2 budynie śmietankowe na ¾ l. mleka
- ¾ szklanki mleka
- 1 szklanki śmietany kremówki
- 1 szklanka oleju.
Sernik "złota rosa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa: jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy zmielony ser, następnie suchy budyń, mleko, śmietanę i olej. Wszystko dobrze razem miksujemy. Masę serową wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami o wymiarach 25x36 cm. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180°C.
2.Piana: schłodzone białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie wykładamy na sernik i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Komentarze