Kokosowo-migdałowe serduszko

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niby proste a może zachwycić najbliższych.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:

    - 500 g mąki pszennej
    - 80 g cukru
    - szczypta soli
    - 60 g masła
    - ok. 40 g drożdży
    - 2 jajka
    - 350 ml mleka

    Nadzienie:

    - 400 ml mleka
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 0,5 szklanki kokosu
    - 2 łyżki cukru
    - łyżeczka aromatu migdałowego
    - 2 łyżki płatków migdałowych

Kokosowo-migdałowe serduszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuść masło i odstaw je do ostygnięcia.
    W misce wymieszaj wszystkie składniki z masłem i letnim mlekiem.
  • 2. Dobrze wyrobione ciasto odstaw na 30 minut do podwojenia objętości
    W tym czasie przygotuj masę.
  • 3. 3/4 mleka podgrzej z cukrem dodaj aromat, kokos i migdały.
    W szklance rozpuść mąkę z resztą mleka, następnie dolej ją do wrzącego masy.Gotuj przez chwilę aż masa zgęstnieje.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na posypanej mąka stolnicy. Posmaruj je chłodnym nadzieniem i zawiń tak jak roladę.
    Tak przygotowane ciasto przełóż do formy w kształcie serca i odstaw na ok.20 minut do wyrośnięcia.
  • Smacznego ! 5. Po tym czasie ciasto możesz posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut (aż do zarumienienia góry).

Porady

Im więcej kokosu i migdałów tym lepszy efekt :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy