Serowe ptasie mleczko

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Świetny deser dla ochłody w upalne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg twarogu (ja użyłam w wiaderku)
    20 łyżek cukru pudru
    2 szklanki śmietany 18%
    2 paczki galaretki czerwonej np. truskawkowej
    1 paczka galaretki pomarańczowej lub brzoskwiniowej
    8 łyżeczek żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    Ser przekręcić przez maszynkę jeśli mamy zwykły twaróg. Następnie połączyć z cukrem pudrem i śmietaną i zmiksować na jednolitą masę.
    Jedną czerwoną galaretkę i 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w pół litra wrzątku. W osobnym naczyniu w pół litra wody rozpuścić galaretkę pomarańczową z 4 łyżeczkami żelatyny. Masę serową podzielić na pół do jednej części dodać rozpuszczoną czerwoną galaretkę, do drugiej połowy dodać galaretkę pomarańczową. W formie wyłożonej folią spożywczą na spód poukładać biszkopciki i zalać je 1/3 masy czerwonej na tym ułożyć owoce sezonowe. Wstawić do lodówki aby zastygło. Następnie wylać masę pomarańczową i znów wstawić do lodówki aby zastygło. Gdy zastygnie wylać pozostałą masę czerwoną i wstawić do lodówki. Rozpuścić drugą galaretkę czerwoną wg przepisu na opakowaniu. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać przygotowaną galaretką. Wstawić do stężenia.
    Okrągła forma o średnicy 28 cm lub prostokątna 35x24 cm.

Porady

Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w pół litra wody! Nie zwiększamy ilości wody. Podaną masę można dowolnie modyfikować dodając inne smaki galaretek i inne dodatki np. zamiast owoców można wrzucić pokrojoną w kostkę galaretkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować