Pyszne, lekkie, ryżowe faworki prosto z Sycylii. W sam raz na karnawałowe szaleństwo, jeśli już znudzą nam się tradycyjne frykasy :)
5 godz.
Dla 4 osób
Składniki:
400 g ryżu
1 torebeczka drożdży instant (7 g)
100 g cukru pudru
starta skorka z 1 dużej cytryny
sok z polowy cytryny ( moja opcja, można zrezygnować )
około 300 g maki pszennej
kilka kropelek olejku waniliowego
cukier puder oraz cynamon do posypania
olej do smażenia
Sfinci di riso czyli włoskie faworki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryz ugotować w wodzie, dobrze ugotowany odsączyć z wody i przełożyć do dużej miski a następnie rozdrobnić blenderem by powstała w miarę jednolita masa.
2.Do cieplej masy dodać drożdże, cukier puder, skórkę z cytryny oraz olejek . Wymieszać.
3.Gdy masa ryżowa przestygnie, dosypywać mąkę i naoliwioną, czystą dłonią wyrobić luźne ciasto.
Ciasto odstawić do lekkiego wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszać łyżką.
4.W dużym garnku rozgrzać sporą ilość oleju ( tyle, ile do smażenia faworków czy pączków ).
Ciasto można nabierać łyżką i wkładać do gorącego oleju ale w większości przepisów jakie widziałam, nakłada się je na podłużną, oprószoną mąką deskę do krojenia i nożem ściąga się ciasto prosto do garnka z gorącym olejem.
5.Faworki ryżowe smażymy w oleju na rumiany, złocisty kolor , przekładamy na druga stronę, usmażone układamy na papierze kuchennym by odsączyć z nadmiernej ilości oleju.
6.Usmażone, odsączone faworki posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.
Komentarze