1.2 żółtka ubić z 1 łyżka octu 10% i 3/4 łyżeczki proszku. białka ubić , pod koniec dodać 1/2 szkl. cukru. połączyć obie masy i dodać 1/2 szkl. mąki .Piec 15/20 minut 180/200 stopni
2.Sok wylać do garnka, zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania w nim trzech budyniów.
Sok z garnka zagotować, do wrzącego wlać naszą mieszankę, cały czas mieszając, zagotować (tak jak budyń ;)).
Nasz zielony gorący budyń wylewamy na ostygnięto biszkopt.
3.Na początku rozpuścić dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. Poczekać, aż galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać.
Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, po czym delikatnym strumieniem wlewamy naszą przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.
4.Wykonanie całości:
Ciasto składa się z kilku warstw. Biszkopt, nasączenie , zielony budyń, jak już lekko ochłodzi się, ale nie jest całkiem zimny układamy w rzędach jeden obok drugiego delicje czekoladą do góry.
Jak całość naszego ciasta na tym etapie ostygnie całkowicie, wykładamy masę śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte, ponieważ jak ubijemy śmietanę z galaretką, należy ją niezwłocznie wyłożyć na ciasto, bo szybko sztywnieje !!!.
Następnie całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej wody. Oczywiście, galaretka ta, ma być zimna i już dobrze ścinająca się, by nie spłynęła z ciasta.
Całość odstawić w zimne miejsce lub do lodówki. Po kilku godzinach, jest gotowe do jedzenia.
Porady
ciasto najlepiej zrobić dzień przed planowanym podaniem, żeby wszystkie warstwy ładnie się zsiadły :)
Komentarze