Simit to nic innego jak bajgle tureckie. Przepis na simit jest prosty, a same bajgle pyszne. Po upieczeniu były cudownie chrupiące, a masełko idealnie do nich pasowało. Następnego dnia bajgle lekko zmiękły i fajnie się rozwarstwiały. Można jeść je same, wykorzystać jako bazę do kanapek lub dodatek do sałatek czy zup.
4.51 (182 ocen)
Tureckie bajgle można podawać na różne sposoby. Jeśli nie przepadacie za sezamem, możecie zastąpić go makiem, grubą solą lub mieszanką pikantnych przypraw. Dobrym pomysłem jest także posypanie simit startym serem żółtym.
Jak serwować simit? Tradycyjnie w Turcji zazwyczaj je się bajgle same, jako rodzaj przekąski. Można podać do nich także herbatę, dżemy i konfitury, pokrojony ser.
Simit znane są jako bajgle tureckie, ale pojawiają się też w kuchniach innych krajów: Grecji, Bułgarii, Macedonii czy Armenii. Słowo simit pochodzi z języka arabskiego i oznacza biały chleb. Pierwsze bajgle pojawiły się w Turcji już w XVI wieku.
Kształt simit z czymś wam się kojarzy? Tak, macie rację, bajgle tureckie do złudzenia przypominają nasze krakowskie obwarzanki. Podstawowa różnica tkwi jednak w sposobie przygotowywania. Obwarzanki, jak sama nazwa wskazuje, są przed pieczeniem, obwarzane, czyli zanurzane na chwilę w gorącej wodzie. Simit z kolei przed pieczeniem smarujemy wodą z melasą lub miodem.
Komentarze