Soczysta ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie

4.43 (206 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne mięso na drugie danie – aromatyczne i bardzo soczyste.

  • 3 godz.

Składniki:

  • duża, podwójna pierś z kurczaka,
    Na marynatę:
    2 łyżeczki ziół prowansalskich,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    1/3 łyżeczki ostrej papryki,
    1 łyżeczka soli,
    sok z ½ cytryny,
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.43 (206 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Soczysta ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem z cytryny. Połówki piersi porządnie nasmarować marynatą i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
    Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki, przełożyć do rękawa do pieczenia. Worek dobrze zawiązać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
    Piersi wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. Pod koniec pieczenia worek rozciąć – pierś pięknie się zrumieni.

Porady

Tak przygotowana pierś świetnie smakuje podana z sosem grzybowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Mięso Pierś z kurczaka Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować