Soczysty warkocz z kurczaka na smażonym szpinaku

0 (0 ocen)

  • 10 min

Soczysty warkocz z piersi kurczaka z dodatkiem smażonego szpinaku.

  • 10 min

Składniki:

  • - filet z kurczaka - 300 g
    - jogurt naturalny - 3 łyżki
    - sól czosnkowa - 1 łyżeczka
    - pieprz - 1 szczypta
    - chilli - 1 szczypta
    - sos sojowy - 1 łyżeczka
    - olej do smażenia - 100 ml

    Dodatkowo :
    - szpinak ( u mnie mrożony ) - 300 g
    - czosnek - 2 ząbki
    - masło - 1 łyżka
    - sól - 1 szczypta
    - pieprz - 1 szczypta
    - gałka muszkatałowa - 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Soczysty warkocz z kurczaka na smażonym szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy.

    Kroimy w jak najdłuższe , cienkie paski ' ala sznurówki ;)

    Bierzemy 3 paski równej ( mniej więcej ) wielkości.

    Spinamy na końcu długą wykałaczką.

    Pleciemy delikatnie! warkocz.

    Zakończenie również spinamy lub związujemy nicią.

    Z jogurtu , soli , pieprzu , chilli i sosu sojowego robimy marynatę.

    Obtaczamy w niej mięso.

    Zawijamy folią spożywczą i wkładamy na min. 30 minut do lodówki.

    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.

    Układamy warkocze i smażymy po kilka minut z każdej strony.

    Musimy smażyć na bardzo małym ogniu , tak by mięso doszło w środku , a nie było surowe.

    Na patelni roztapiamy masło.

    Wrzucamy drobno posiekany szpinak.

    Dodajemy rozmrożony! szpinak i smażymy kilka minut.

    Mieszamy , by czosnek się nie przypalił
    ( bo będzie gorzki! ).

    Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową.

    Wykładamy na talerz.

    Podajemy z gorącymi warkoczami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować