Sola w zalewie octowej

4.5 (155 ocen)

Danie typowo Wigilijne.W mojej rodzinie ryby goszczą podczas trwania świąt Bożego Narodzenia w przeróżnych formach każdy je zjada ze smakiem.

Składniki:

  • 1kg.filetów z Soli
    sól,pieprz
    mąka pszenna do obtoczenia
    olej d smażenia
    Zalewa:
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu
    2 łyżki soli
    2 łyżki cukru
    5 ziarenek ziela angielskiego
    3 listki laurowe
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Sola w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z soli jeśli mrożone rozmrozić w mleku,oprószyć z obu stron solą i pieprzem.Pokroić na mniejsze kawałki ok 7cm.
    Każdy kawałek ryby panierować w mące.
    Na patelni rozgrzać olej smażyć filety na rumiano z obu stron.
  • 2. Składniki na zalewę zagotować razem-odstawić do wystudzenia.
  • 3. W naczyniach układać ryby(mogą być to duże słoje)dodać ziele angielskie,iście laurowe,zalać zimną zalewą.
  • 4. Ryby odstawić na 12h.(na noc) do dokładnego przegryzienia się smaków.
    Podawać wyjęte z zalewy octowej.

Porady

Do przygotowania potrawy możemy użyć dowolnych rodzai ryby,ważne by były bez ości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować