Choć nie tak popularny, jak ten z truskawek, sorbet wiśniowy też zasługuje na wypróbowanie! Sezon na wiśnie jest dość krótki, warto więc wykorzystać je na różne sposoby. Na przykład przygotowując domowy sorbet!
Składniki:
3 szklanki wydrylowanych wiśni
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
sok z ½ cytryny
Sorbet wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z cukru i wody przygotowujemy syrop cukrowy - cukier wsypujemy do garnuszka, zalewamy woda i gotujemy, aż płyn zgęstnieje i będzie wolno spływał z łyżki. Odstawiamy do wystudzenia
2.Wiśnie miksujemy w malakserze - nie musimy zmiksować ich na gładko, możemy zostawić kawałki owoców.
3.Do wiśni dodajemy syrop cukrowy i sok z cytryny, mieszamy.
4.Masę przelewamy do foremek do lodów, wbijamy patyczki i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki.
Komentarze