Sos słodko-kwaśny z cukinii

4.5 (181 ocen)

  • 20 min

Domowy sos ze słoika jest jeszcze pyszniejszy niż kupiony w sklepie!

  • 20 min

Składniki:

  • *3 kg cukinii
    *1 kg cebuli
    *1 kg papryki czerwonej
    * koncentrat pomidorowy 300 g
    *250 ml octu 10%
    *400 g cukru
    *1 łyżeczka curry
    *1 łyżeczka papryki ostrej
    *1 łyżeczka imbiru
    *1 torebka ryżu
    *1 łyżeczka kurkumy
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos słodko-kwaśny z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy, kroimy warzywa w drobną kostkę, solimy 2 łyżki i zostawiamy na noc.
  • 2. Robimy zalewę z octu z 400g cukru, zagotowywujemy.
  • 3. Warzywa nie odlewamy z soku, gotujemy do rozgotowania cukinii.
  • 4. Wlewamy zalewę do warzyw i gotujemy 10 min na małym ogniu.
  • 5. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy (curry, papryka ostra i imbir).
  • 6. Gotujemy 10 min i wlewamy do słoików. Pasteryzujemy.
  • 7. Gotujemy ryż z łyżeczką kurkumy. Wykładamy na talerz, otwieramy słoik ze sosem i podajemy.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować