Sos pieczarkowy z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MAKARON:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy z niej kopiec z dołkiem po środku. Wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz wlewany ok. 1/4 szklanki ciepłej wody. Wszystko zagniatamy na ciasto (gdy nie będzie chciało się kleić, dolewamy jeszcze trochę wody). Ciasto cienko rozwałkowujemy, oprószamy mąką i zostawiamy na ok. 10 minut do przeschnięcia.
Kroimy ciasto w długie paski o szerokości ok. 5-7 cm. Następnie tniemy je pod kątem tak, aby powstały trójkąty (podobnie jak na zdjęciu).
Makaronowe trójkąty wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Mieszamy, aby się nie posklejały ani nie przywarły do dna garnka. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Następnie odcedzamy i obficie zlewamy zimną wodą.
2.SOS PIECZARKOWY:
Pieczarki obieramy i kroimy w średniej grubości plasterki. Wrzucamy je na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię, lekko solimy. Smażymy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie. Gotowe pieczarki przekładamy do osobnego garnka.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Gdy cebula się zarumieni, przekładamy ją do garnka, w którym są już pieczarki.
Garnek z podsmażonymi wcześniej warzywami stawiamy na palniku o małym ogniu. Dolewamy ok. 3/4 szklanki wody i dodajemy jogurt naturalny. Wszystko mieszamy i czekamy, aż się lekko poddusi. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz odrobiną tymianku.
Porady
W sezonie jesiennym pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi
Komentarze