Słodko kwaśny budyniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt:
żołtka mieszamy w misce z octem i proszkiem do pieczenia (zostawiamy do "urośniecia"). Białka ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy po łyzce cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia (ubijamy). Na koniec dodajemy mąkę. Ciasto dzielimy na 2 częsci , do jednej połowy dodajemy kakao.
Pieczemy 180'C 20-25MIN
2.Masa budyniowa:
pół litra mleka gotujemy ze szklaną cukru. Żółtka mieszamy w osobnej misce ze 150ml mleka, mąkami i aromatem. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia . Studzimy, miksujemy z masłem.
3.Masa bananowa:
banany miksujemy z sokiem z cytryny i kakao. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody (studzimy). Mieszamy z bananami i pozostawiamy do stężenia.
UKŁADANIE:
od dołu: biszkopt biały, dżem, masa budyniowa, orzechy, masa bananowa, biszkopt ciemny.
Opruszamy kakao z cukrem pudrem :)
Porady
zmielone orzechy można uprażyc wczesniej w piekarniku z cukrem waniliowym :)
Komentarze