słodko kwaśny budyniowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

zawsze wychodzi, i jest pyszny :)

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki octu
    2 łyżki kakao
    MASA BUDYNIOWA:
    2 żółtka
    650 ml mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    aromat waniliowy
    kostka masła
    szklanka cukru
    MASA BANANOWA:
    3 banany (duze)
    galaretka (najlepiej pomarańczowa lub cytrynowa)
    kakao
    sok z połowki cytryny

    +orzechy zmielone ok 10dkg i dżem porzeczkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodko kwaśny budyniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt:
    żołtka mieszamy w misce z octem i proszkiem do pieczenia (zostawiamy do "urośniecia"). Białka ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy po łyzce cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia (ubijamy). Na koniec dodajemy mąkę. Ciasto dzielimy na 2 częsci , do jednej połowy dodajemy kakao.
    Pieczemy 180'C 20-25MIN
    2.Masa budyniowa:
    pół litra mleka gotujemy ze szklaną cukru. Żółtka mieszamy w osobnej misce ze 150ml mleka, mąkami i aromatem. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia . Studzimy, miksujemy z masłem.
    3.Masa bananowa:
    banany miksujemy z sokiem z cytryny i kakao. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody (studzimy). Mieszamy z bananami i pozostawiamy do stężenia.
    UKŁADANIE:
    od dołu: biszkopt biały, dżem, masa budyniowa, orzechy, masa bananowa, biszkopt ciemny.
    Opruszamy kakao z cukrem pudrem :)

Porady

zmielone orzechy można uprażyc wczesniej w piekarniku z cukrem waniliowym :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować