Szybka w przygotowaniu, idealna na imprezę lub drugie śniadanie bardzo aromatyczna sałatka z kurczakiem, mocno wyczuwalną mieszanką przypraw curry, delikatnie słodkimi rodzynkami, brzoskwiniami oraz zdrowymi świeżymi warzywami.
Słodka sałatka z kurczakiem curry i chrupiącym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na 20minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.
2.Poszatkowaną kapustę pekińską wymieszać z marchewką startą na tarce o małych oczkach, lekko posolić.
3.Kukurydzę i brzoskwinie odsączyć z zalewy. Brzoskwinie pokroić
w kostkę, a rodzynki namoczyć w soku z brzoskwiń. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
4.Sos:
Majonez, jogurt i ketchup wymieszać, doprawić solą, pieprzem i całość ponownie dokładnie wymieszać.
5.Sałatkę układać warstwami: połowa kapusty z marchewką, połowa kukurydzy, 1/2 sosu, rodzynki, kurczak, pozostała ilość kukurydzy, pozostała ilość sosu, pozostała kapusta z marchewką, brzoskwinie i prażony słonecznik.
Komentarze