Słodkie kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Podgrzewamy mleko, a następnie rozpuszczamy w nim żelatynę. Czekamy aż roztwór trochę przestygnie.
3. Miksujemy twarożek z żółtkiem, masłem, cukrem, cukrem waniliowym, a nastepnie dolewamy przestudzony roztwór mleka i żelatyny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
4. Do foremek (np. sylikonowych) wlewamy warstwę galaretki cytrynowej, tak aby wypełniła ona 1/3 formy, a następnie zatapiamy w niej owoce. Foremki wkładamy do lodówki, aż galaretka się zetnie. Następnie wlewamy masę sernikową do objętości 2/3 foremek, odstawiamy do lodówki, a gdy masa stężeje pozostałą część foremek zalewamy galaretką porzeczkową i również schładzamy.
Porady
Aby wyjąć deser z sylikonowych foremek, zanurzamy ich dno na kilka sekund we wrzątku, a następnie wyciskamy.
Komentarze