Słodkie kwiatki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wyśmienity deser na gorące dni, który zachwyca zarówno maluchy jak i dorosłych.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 1 op. galaretki cytrynowej
    - 1 op. galaretki wiśniowej lub z czarnej porzeczki
    - 250 g borówek amerykańskich (lub innych owoców np. malin)
    - 200g twarożka sernikowego
    - 1/2 szklanki mleka
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 1 żółtko
    - 2 łyżki masła
    - 1/3 szklanki cukru
    - 1 łyżka cukru waniliowego

Słodkie kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.
    2. Podgrzewamy mleko, a następnie rozpuszczamy w nim żelatynę. Czekamy aż roztwór trochę przestygnie.
    3. Miksujemy twarożek z żółtkiem, masłem, cukrem, cukrem waniliowym, a nastepnie dolewamy przestudzony roztwór mleka i żelatyny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
    4. Do foremek (np. sylikonowych) wlewamy warstwę galaretki cytrynowej, tak aby wypełniła ona 1/3 formy, a następnie zatapiamy w niej owoce. Foremki wkładamy do lodówki, aż galaretka się zetnie. Następnie wlewamy masę sernikową do objętości 2/3 foremek, odstawiamy do lodówki, a gdy masa stężeje pozostałą część foremek zalewamy galaretką porzeczkową i również schładzamy.

Porady

Aby wyjąć deser z sylikonowych foremek, zanurzamy ich dno na kilka sekund we wrzątku, a następnie wyciskamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy