Słodycz kubusiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka delikatnie połączyć z pianą. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, połączyć i dodać do jajek, mieszając delikatnie łyżką w jedną stronę. Następnie dodać olej i znów delikatnie wymieszać łyżką. Blachę natłuścić olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tak przygotowanej blachy i piec ok 20 – 30 min w 170 stopniach.
2.Masa kubusiowa: Odlać pół szklanki Kubusia i rozprowadzić w nim budynie i cukier. Resztę soku zagotować i kiedy zaczyna wrzeć, dodać budynie. Tak przygotowany budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kiedy budyń jest zimny, rozbić mikserem masło (musi być miękkie, by w masie nie było grudek) i dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując na najwyższych obrotach. Tak przygotowaną masę wyłożyć na biszkoptowy spód i wstawić do lodówki na około godzinę nim nałożymy drugą masę, aby się nie zmieszały.
Masa waniliowa: Galaretkę rozprowadzić w szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier. Do śmietany dodać serek oraz olejek i wymieszać. Do masy waniliowo- serowej wlać zimną galaretkę i mieszać mikserem na najniższych obrotach tylko do chwili uzyskania jednolitej masy. Masę wylać na ciasto i znów wstawić do lodówki na ok 1,5 godziny, aby nowa masa stężała.
3.Polewa: Kiedy ostatnia masa już stężała możemy przygotować polewę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i dodać do śmietanki. Ciasto z polewą wędruje ponownie do lodówki, tym razem najlepiej na całą noc.
Komentarze