Słomka ptysiowa smakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatę zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut do zaparzenia, następnie wyjąć torebki z herbatą i postawić garnek na palniku, dodać masło i zagotować ( masło ma się rozpuścić)
2.Kiedy masło się rozpuści zmniejszyć płomień pod garnkiem i dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem kisielowym i energicznie mieszając jeszcze chwilkę trzymać na gazie do momentu, aż ciasto zrobi się szkliste. Garnek z ciastem zdjąć z ognia i wystudzić do zimnego ciasta dodać sodę i jedno jajko przy pomocy robota dokładnie ciasto wymieszać w trakcie dodając kolejne jajka.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówek, a tylko z odciętym końcem i wyciskać małe paseczki z ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
3.po wierzchu posypać cukrem.
Piec w temp. 200 st z termoobiegiem około 20 minut po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut w wyłączonym piekarniku, aby słomka dobrze wyschła i nabrała chrupkości
Komentarze