Śląskie makówki

4.49 (184 ocen)

  • 30 min

To jedno z moich ulubionych słodkości,czekam na nie cały rok.

  • 30 min

Składniki:


  • 30 dkg mak zmielony,
    2-3 szt bułki,
    0,7 l mleko,
    30 dkg cukier,
    0,5 kost masło,
    do przesypania rodzynki ,migdały,orzechy
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śląskie makówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrumienić masło dodać mleko, cukier i zagotować. Bułki pokroić w plastry około 1,5 cm. W misce układać warstwami mak, bułki, rodzynki, orzechy, migdały. Zakończyć makiem , zalać gorącym mlekiem z masłem i cukrem.Jak będzie już zimne udekorować na górze bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować