Nasz regionalny przysmak. Soczyste mięso skąpane w akordach odpowiednio dobranych przypraw i dodatków. Stanowią wspaniały obiad wraz z ziemniakami i wszelkimi surówkami.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej lub karczku,
- 1 kajzerka,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- po 1 łyżce keczupu i musztardy,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku,
- ok. 1 łyżeczka tymianku,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Śląskie karminadle z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyjemy, osuszamy i mielimy, wkładamy do miski.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, studzimy,
Kajzerkę namaczamy w wodzie, odciskamy, dodajemy do zmielonego mięsa wraz z podsmażoną cebulką, keczupem i musztardą.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz wyrabiamy na jednolitą masę.
2.Bułkę tartą mieszamy z tymiankiem. Z masy formujemy owalne kotleciki i obtaczamy je w ziołowej bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim karminadle z obu stron, na rumiano, osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Komentarze