Śledź w zalewie pomidorowej

4.5 (185 ocen)

Ryby, a szczególnie śledzie bardzo dobrze smakują w połączeniu z pomidorami. Śledzie w pomidorach dostępne w sklepach, jak dla mnie zazwyczaj są zbyt octowe. Taki śledzik już na następny dzień nabiera pomidorowego smaku i śmiało można się nim zajadać.

Składniki:

  • 6 - 8 płatów śledziowych małosolnych
    3 średnie cebule
    3 ząbki czosnku
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    4 łyżki octu
    4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego + 4 łyżki wody do rozmieszania
    1 łyżeczka miodu
    3 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    2 łyżki ziaren gorczycy
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    1 łyżeczka pieprzu mielonego
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie spróbować i jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Po moczeniu osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 2 - 3 cm kawałki
  • 2. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić
  • 3. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać miód, ocet, przecier lub koncentrat rozmieszany z wodą, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zagotować, pod koniec dodać gorczycę i pieprz. Zalewa jest dość łagodna. Wystudzić.
  • 4. Śledzie wymieszać z zalewą, włożyć do słoika i wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować