Śledz z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie myjemy wkładamy do miski wlewamy 1 litr wody i wlewamy ocet nakrywamy odstawiamy na całą noc.
Żurawinę przelewamy wrzątkiem na sitku.
Cebule kroimy w kostkę.
Śledzie odsączamy i kroimy w ukośne paseczki i mieszamy z żurawiną.
W słoiku na dno daje trochę cebuli ,póżniej trochę śledzi posypujemy pieprzem i skrapiamy magi.I tak robimy warstwy które posypujemy pieprzem i skrapiamy magi , na górze ma być cebula Śledzie w słoiku ugniatamy łyżką zalewamy olejem ,chwilę czekamy jeżeli oleju nie będzie na górze to jeszcze trochę dolewamy.Słoik zamykamy i odstawiamy na 2 dni do lodówki.
Śledzie przed podaniem posypujemy słupkami migdałów.
Komentarze