Pyszne śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym z pieczarkami i cebulką. Często przyrządzam te śledzie na wigilijny stół, bardzo smakują moim domownikom.
Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie przekładamy do miski zalewamy wodą z octem, moczymy przez godzinę, jeśli są słone to więcej. Obraną cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli, Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry, smażymy oleju na osobnej patelni do momentu odparowania wody. Do usmażonej cebuli dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy, ocet, miód, majeranek i olej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. śledzie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ostudzonego sosy, delikatnie mieszamy.
Komentarze