Śledzie w pikantnej zalewie

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Śledzie w pikantno-słodkiej zalewie z dodatkiem rodzynek i suszonej śliwki. Śledzie z charakterem.

  • 30 min

Składniki:

  • 7-8 płatów śledziowych z zalewy
    2 cebule
    10 rodzynek
    5-6 suszonych śliwek
    1 papryczka chilli (posiekać na drobno)
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2-3 liście laurowe
    1/2 szkl. oleju
    2 cytryny (sok)
    4 łyżki pasty pomidorowej (lub koncentratu)
    1/2 szkl. mleka
    2 łyżki białego octu winnego
    do smaku sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w pikantnej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie należy na noc namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Rano odlewamy wodę i płuczemy śledzie pod zimną wodą. Osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Kroimy je w 1-2 cm kawałki.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na oleju, smażyć kilka minut, aż będzie szklista. Dosypać cukier, wymieszać, smażyć chwilkę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, chilli, pastę pomidorową, sok z cytryn, ocet winny, wymieszać.
  • 3. Dodać rodzynki i śliwki, smażyć chwilkę cały czas mieszając. Doprawić sos cukrem, pieprzem i solą, by był aromatyczny i pikantno-słodki. Zostawić do ostygnięcia.
  • 4. Śledzie układać na przemian z sosem w słoiku albo szklanej misce. Na wierzchu powinien być sos. Całość zamknąć i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 dni.

Porady

Zmodyfikowany przepis ze strony "Smaki życia".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować