Śledzie z czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: śledzie namoczyć w zimnej wodzie na około 2 godzin(najlepiej sprawdzić po wymoczeniu czy nie są za słone, wtedy proces moczenia wydłużyć). Następnie odsączyć na durszlaku, pokroić w małe kawałki.
2 cebule pokroić w paski, dodać pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz cukier. Całość wymieszać i odstawić na około 2 godziny. Olej rozgrzać, wrzucić cebulę ze śliwkami, przesmażyć około 5 minut, dodać ocet, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, wymieszać i dusić około 2-3 minut. Ułożyć w misce warstwami cebula, śledzie. Całość przykryć plastrami pozostałej cebuli, skropić jeszcze olejem i odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Następnie przełożyć do słoika.
Komentarze