Śledzie z suszonymi pomidorami

4.51 (169 ocen)

Śledzie z sosem układamy warstwowo dzięki temu prezentują się bardzo elegancko. Po kilku dniach przechodzą smakiem pomidorowego sosu i smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • • 6-7 płatów śledzi solonych,
    • 50g rodzynek,
    • ½ szklanki oleju,
    • 1 słoiczek suszonych pomidorów (o wadze 285g),
    • 200g koncentratu pomidorowego,
    • 3 duże cebule,
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
    • Cukier do smaku,
    • Sok z cytryny do smaku,
    • Sól,
    • Pieprz,
Wystaw ocenę:

4.51 (169 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Śledzie z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z suszonymi pomidorami 1. Śledzie moczymy przez 12 godzin, zmieniamy kilka razy wodę. Pomidory suszone odsączamy z zalewy i drobno kroimy. Cebule drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebule i szklimy ją.
  • Śledzie z suszonymi pomidorami 2. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i rodzynki, mieszamy. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu kilka minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
  • Śledzie z suszonymi pomidorami 3. Patelnię zdejmujemy z ognia, studzimy i dodajemy posiekane pomidory, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Śledzie z suszonymi pomidorami 4. Śledzie kroimy w kostkę. W salaterce układamy warstwowo sos i śledzie. Ostatnią warstwą powinien być pomidorowy sos.
  • 5. Śledzie odstawiamy do przegryzienia na 1-2 dni. Przed podaniem możemy je posypać posiekaną natką pietruszki.
    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować