500 g filetów śledziowych
50 g cukru
80 ml oleju słonecznikowego
40 ml octu z białego wina
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 duże cebule
100 g rodzynków
1 papryczka chili
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz czarny świeżo mielony
Śledzie z rodzynkami i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Filety śledziowe moczymy przez kilka godzin w mleku, odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, wsypujemy cukier i karmelizujemy kilka minut. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat, ocet i dusimy chwilę cały czas mieszając. Następnie dodajemy rodzynki, posiekaną papryczkę, smażymy 5 min (cały czas mieszając). Śledzie mieszamy z sosem, doprawiamy pieprzem, przekładamy do słoików i wstawiamy na kilka dni do lodówki.
Komentarze