Śliwkowiec

5 (184 ocen)

Ciasto pracochłonne, ale przy połączeniu różnych smaków wychodzi bardzo pyszne.

Składniki:


  • Ciasto śliwkowe:
    10 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    20 dkg orzechów mielonych
    3/4 szklanki bułki tartej
    50 dkg śliwek kalifornijskich suszonych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wkładka krucho-kokosowa:

    a) 20 dkg margaryny
    15 dkg cukru pudru
    20 dkg mąki pszennej
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    różne bakalie (figi, orzechy, skórka z pomarańczy, rodzynki)

    b) 4 białka
    20 dkg cukru
    20 dkg kokosu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem:
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 margaryna
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śliwkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto śliwkowe: białka oddzielić od żółtek i ubić, do ubitych białek stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, potem dodawać po 1 żółtku i na koniec dać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, orzechy mielone i śliwki pokrojone w kostkę. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na dwie formy o wymiarach 23x38 cm i piec około 40-50 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Wkładka krucho-kokosowa:

    najpierw robimy część a) czyli margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka i na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm, na to ciasto układamy różne bakalie pokrojone w drobną kostkę

    następnie ubijamy ciasto kokosowe z części b) czyli: białka ubijamy z cukrem, dodajemy kokos i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na ciasto kruche z bakaliami i pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Gotujemy krem: 1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki i żółtka, wlewamy to na kipiące mleko, jak dobrze zakipi zdjąć z ognia i wystudzić. Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym kremem.
  • 4. Przekładamy: ciasto śliwkowe + 1/2 kemu + wkładka krucho-kokosowa+ 1/2 kremu i zakrywamy drugim ciastem śliwkowym. Polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować