Masy śliwkowe świetnie komponują się z ciastem czekoladowym i sernikiem, tworząc istny raj dla podniebienia. Takim tortem z pewnością zaskoczymy naszych gości.
Śliwkowy tort na serniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Ciasto czekoladowe:wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy na tortownicę(śr.21cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30min. w temp. 170 stopni,
wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.
2.Sernik:jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy ser ,budynie oraz olej, dokładnie miksujemy,zmniejszamy obroty miksera i powoli dolewamy mleko (masa serowa jest rzadka),ser ostrożnie przelewamy
na tortownicę(śr.21cm) i pieczemy ok.35-40 min. w temp.170 stopni.
3.Budyń śliwkowy: śliwki myjemy, usuwamy pestki,przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem, gotujemy do rozpadnięcia śliwek ok.40min. Budyń rozrabiamy w 1/4 szkl. wody i wlewamy do śliwek,gotujemy budyń,odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia budyniu.
4.Masa śliwkowo-śmietanowa: śliwki myjemy, usuwamy pestki,przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem, gotujemy do rozpadnięcia śliwek ok.40min, dodajemy czekoladę i zostawiamy na ogniu do rozpuszczenia czekolady, studzimy.
Żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie,studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem i śnieżka na sztywno, dodajemy po łyżce masy śliwkowej, na końcu dodajemy żelatynę, odstawiamy do lodówki do stężenia.
5.Krem budyniowy: 1 szkl. mleka wraz cukrem zagotowujemy w pozostałym mleku rozrabiamy budyń, i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu , dokładnie ucieramy.
6.Przełożenie tortu: na sernik wykładamy budyń śliwkowy przykrywamy jednym blatem ciasta czekoladowego na którym rozsmarowujemy masę śmietanową przykrywamy drugim blatem czekoladowym. Górę i boki tortu smarujemy kremem budyniowym. Schładzamy w lodówce przed nałożeniem masy cukrowej.
7.Masa cukrowa:pianki z dodatkiem wody rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy miskę, i dodajemy połowę cukru pudru,mieszamy łyżką i dodajemy resztę cukru pudru zagniatając aby masa była lepka ale nie klejąca.
(Może się zdarzyć że będzie nam potrzeba mniej cukru, dlatego trzeba go dodawać stopniowo).
Masę cukrowa barwimy barwnikami.
Tort obkładamy masą cukrową, dekorujemy .
Komentarze