Ślimak z ciasta francuskiego z serem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Moja ulubiona wersja kolacji na szybko, kiedy nie ma czasu ani ochoty na gotowanie :)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, około 120-150g sera gouda, 6-8 dużych pieczarek, 1 jajko, sezam.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ślimak z ciasta francuskiego z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser i pieczarki zetrzeć na tarce ( duże oczka) i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wzdłuż na 3 płaty. Wyłożyć mieszankę na ciasto, podnieść końce i zlepić dokładnie, końce boczne zostawić nie zlepione. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wyłożyć pierwszy wałeczek ( zlepić koniec, który będzie w samym środku) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zawinąć, formując ślimaka, nałożyć końcówkę 2 wałeczka ciasta na pierwszy i owinąć wokół pierwszego- przedłużenie ślimaka. Czynność powtórzyć z 3 wałeczkiem ciasta. Posmarować ślimaka roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec przez około 15 minut, do zarumienienia. Polecam na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować