Ślimak z ciasta francuskiego z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser i pieczarki zetrzeć na tarce ( duże oczka) i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wzdłuż na 3 płaty. Wyłożyć mieszankę na ciasto, podnieść końce i zlepić dokładnie, końce boczne zostawić nie zlepione. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wyłożyć pierwszy wałeczek ( zlepić koniec, który będzie w samym środku) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zawinąć, formując ślimaka, nałożyć końcówkę 2 wałeczka ciasta na pierwszy i owinąć wokół pierwszego- przedłużenie ślimaka. Czynność powtórzyć z 3 wałeczkiem ciasta. Posmarować ślimaka roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec przez około 15 minut, do zarumienienia. Polecam na ciepło jak i na zimno.
Komentarze