Niebanalna przystawka ze świeżych smażonych w panierce pomidorów podana z chrupiącymi chipsami z boczku...
20 min
Składniki:
6 twardych pomidorów
15 dag boczku gotowanego w plasterkach
2 jajka
zioła włoskie do smaku
mąka kukurydziana do panierowania
bułka tarta do panierowania
3 łyżki sezamu
olej do smażenia
sól morska do smaku
szczypiorek ,sałata do dekoracji
Smażone pomidory z chipsami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory-wybierać jędrne i twarde o zwartym miąższu,umyć osuszyć pokroić na plastry jednakowej grubości około 1 cm. Oprószyć ziołami włoskimi do smaku,panierować w mące kukurydzianej z każdej strony następnie w rozkłóconym jajku doprawionym solą do smaku i bułce tartej wymieszanej z sezamem.Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor.
2.Plasterki boczku obsmażyć na suchej patelni aż cały tłuszcz się wytopi i będzie chrupiący,gorący zawinąć w ruloniki ułożyć na pomidorach.Podawać na sałacie udekorować szczypiorkiem.
Komentarze