Przepis dostałem od mojej mamy, to jest zupa która jako jedyna mi posmakowała. Zupa łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna i zdrowa. Polecam zasmakować .
Smaczna i szybka zupa z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy i myjemy ziemniaki, potem kroimy je w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy wszystko 4,5 L wody . Gdy już będą gotować się ziemniaki do dajemy do nich 3 łyżki vegety „nature”. Gotujemy aż będą miękkie.
2.W między czasie przygotujemy zacierane kluseczki. Do miski wsypujemy nie cała szklankę mąki i wbijamy jajko, wszystko dokładnie mieszamy najpierw łyżką potem zagniatamy rękoma i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie za suche można dolać troszkę wody. Z ciasta wyrabiamy kluseczki, muszą być najlepiej drobne ponieważ urosną w miarę ugotowania.
3.Obieramy i kroimy cebulę, następnie do patelni wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy cebulę. W trakcie szklenia cebulki można dodać szczyptę pieprzu kolorowego. Smażymy aż zmięknie i lekko się przyrumieni.
4.Do miękkich ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulę i mieszamy, gotujemy już na wolnym ogniu. Następnie dodajemy zacierane kluseczki (nie mogą mieć za dużo maki, ponieważ za bardzo się zagęści, także radzę wcześniej przesiać je na sitku.) Gotujemy 20 – 25 minut. Od czasu do czasu mieszając, aż kluseczki wypłyną na wieszk.
5.Na sam koniec dodajemy drobno posiekany koperek, lub gdy nie mamy świeżego można dodać suszony kilka łyżeczek. Smacznego!
Komentarze